Engellileri İşe Seçme ve Yerleştirme Sürecinde Yaşanan Problemler ve Yapılması Gerekenler
İşe seçme ve yerleştirme süreçlerinde mülakat yapılırken adaylardan beklenilen temel beceri ve yetkinlikleri taşıyıp taşımadıkları, firma kültürüne uygunlukları açısından her firma için değişen değişik değerlendirilmelere tabi tutularak gerçekleşir. Mülakat öncesi ve sonrasında bunlar herkes için hiç değişmeyen bir kuraldır. Ancak konu engelli adayların seçimi olunca durum biraz değişiyor.
İş pozisyonu belirlemede detaylar önemlidir
İşe seçme ve yerleştirme süreçlerinde mülakat yapılırken adaylardan beklenilen temel beceri ve yetkinlikleri taşıyıp taşımadıkları, firma kültürüne uygunlukları açısından her firma için değişen değişik değerlendirilmelere tabi tutularak gerçekleşir. Mülakat öncesi ve sonrasında bunlar herkes için hiç değişmeyen bir kuraldır.
Ancak konu engelli adayların seçimi olunca bu biraz değişiyor. Çünkü aday arama süreçlerinde genel olarak verilen ilanlarda @ ve üzeri engeli olan tüm adayların başvuru yapabilecekleri bildirilir. Değerlendirmeler sırasında işe alım uzmanları tüm bu özgeçmişler arasından seçtikleri engelli adayları iş görüşmesine davet ederler. Ancak eksik olan bilgi alışverişinden dolayı engelli adayın özgeçmişinde engel durumunun bilinmemesi mimari koşullardan dolayı adayın iş görüşmesine gittiğinde kapıdan geri dönmesine sebep olabiliyor.
Öncelikle aranılan kriterler çok iyi belirlenmeli bunlar;
- Engellilerin işe seçme ve yerleştirme süreçleri öncesinde aday arama kriterlerinde engelli adaylarda aranan niteliklerin detaylı ve açık yazılmalı (çalışma koşulları, pozisyon için aranan engel grupları ve açıklayıcı iş tanımı gibi)
- İş pozisyonları doğru belirlenmeli. (engellinin potansiyel ve becerilerine göre)
Yaptığımız araştırmalar sonrası engellilerin işe alımlarında işverenlerin karşılaştıkları problemlerin başında eğitim geliyor. Eğitim düzeyi yüksek ve vasıflı engellilerin iş gücü piyasasında yeterli sayıda olmamaları engelli istihdamında istenilen sonuçların elde edilememesinin en önemli nedenidir.
Bunun dışında eğitimli ve yüksek vasıflara sahip olan adayların engelinden dolayı işverenlerin önyargılı ve lütufkar davranışlarının yanı sıra engellinin kendi üzerlerinde yük olacağı düşüncesi ile adayı olumlu değerlendirmediklerini gözlemliyoruz
İşverenlerin mülakat öncesi engelliler ve engel grupları hakkında yeterli donanıma/bilgiye sahip olmaması mülakatın bazen başarısız geçmesinde yanlış iletişim hatalarının yaşanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden ön araştırma yapmak ve bu konuda profesyonel destek almak İK yetkilisine iş yaşamı boyunca hep avantaj ve kolaylıklar getirecektir.
İşverenlerin engelli adaylardan öncelikli yanlış beklentileri; kişisel becerilerinin üzerinde performans beklemeleri, kendilerini her alanda geliştirmiş olmaları (işverenin istediği her pozisyonda görev almaları gibi), engel oranlarının performanslarını etkilemeyecek derecede düşük olması (yürümekte zorluk çeken ya da süreğen hastalığı olanlara yapamayacakları taşıma ya da benzeri ağır işler verilmesi), özel gereksinimlere ihtiyaç duymamaları (mimari düzenlemeler, yardımcı materyal, özel ulaşım araçları gibi) çalışma performanslarında diğer çalışanlardan az olmaması gibi sıralayabiliriz.
Engelli aday işe kabul edildikten sonra başarılı olması ve devamlılık göstermesi için öncelikle aşağıdaki yöntemler uygulanmalıdır.
Engelli adaylarda başarı ve devamlılık için:
- Her zaman esnek ama kontrollü çalışma koşulları oluşturulmalı,
- Eşit ücret politikası uygulaması uygulanmalı,
- Adaylara çalışacakları iş hakkında önce eğitimler verilmeli,
- İşyerinde engellinin engeline yönelik hangi zorluklarla karşılaşabilecekleri ve bu noktada neler yapmaları gerektiği mutlaka anlatılmalı,
- İşveren engelli çalışanına duyarlılık göstererek psikolojik desteğini eksik etmemeli,
- Engelli adayların çalışma ortamını ortak paylaşacağı diğer çalışma arkadaşları ile iletişim kurması destek alması için önceden diğer çalışanlar bilinçlendirilmeli, engelli arkadaşlarının sadece talep ettikleri anda destek/yardımcı olmaları profesyonelce anlatılmalı, ( ulaşımdan sorumlu servis şoförleri, yemekhanede görev alan çalışanlar özellikle unutulmamalı)
- Çalışma ortamının engellilerin ulaşılabilirliğini kısıtlayacak mimari engellerden arındırılmasına özen gösterilmeli,
- Mülakatta konuşulan ve adaylara verileceği söylenen tüm haklar eksiksiz sağlanmalıdır.
Kaynak: https://www.engelsizkariyer.com/YaziYazdir.aspx?id=115